Back to Top

Een leven lang plezier met het Zwem-ABC

donald
Leren zwemmen is in ons waterrijke land heel belangrijk. Wij wonen in de buurt van water maar zoeken het water ook graag op in een van de vele zwembaden of recreatieplassen. Daarom is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren zwemmen. De basis van het zwemonderwijs is het Zwem-ABC, een paspoort voor een leven lang zwem- en waterplezier. Het Zwem-ABC bestaat uit drie Nationale Zwemdiploma's: A, B en C. Het Zwem-ABC is inhoudelijk gericht op het jonge kind. De zwemdiploma's A en B zijn waardevolle tussenstapjes, maar wie het zwemdiploma C op zak heeft is een echte vriend van het water geworden. Die kan zich dan goed redden in moderne zwembaden en bij activiteiten in, op en aan het water.

De eerste zwemlessen

In het begin wordt er veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen. Dit is een belangrijke periode. Hierin wordt de basis gelegd voor het leren zwemmen. Kinderen leren drijven op borst en rug, te water gaan en eruit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken. Kinderen leren zo het water kennen en zich er prettig in voelen. Veel oefeningen worden in spelvorm aangeboden, omdat dat voor jonge kinderen de beste manier is om iets aan te leren. Denk dus niet dat jouw kind alleen maar speelt in het water. Ieder spel heeft een bedoeling. Na deze periode van watervrij maken is het tijd voor de volgende fase: de zwemslagen.

Zwemslagen

Bij het Zwem-ABC leren kinderen vier zwemslagen: enkelvoudige ruglag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Deze laatste twee zijn de kennismaking en worden bij ieder diploma moeilijker. Behalve aan deze slagen blijft ook aandacht besteed worden aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot en op de kant en naar de bodem gaan.

Zwemveiligheid

Bij het Zwem-ABC ligt een belangrijk accent op het veilig zijn in het water. Al vanaf de eerste zwemlessen wordt hieraan aandacht besteed. Er wordt geoefend met het in het water vallen en opstaan, in het water springen en uit het water klimmen. Ook met kleren aan in het water zijn komt regelmatig tijdens de lessen aan de orde.

Eisen voor het Zwem-ABC

Wie het Zwem-ABC bezit, krijgt het predikaat 'Zwemveilig'. Het Zwem-ABC staat voor een kindvriendelijke manier van leren zwemmen, waarbij zwemveiligheid een prominente rol inneemt en biedt alle vaardigheden die iedereen tegenwoordig nodig heeft bij het zwemmen in subtropische zwemparadijsen en bij de activiteiten op, in en aan het buitenwater. Het Zwem-ABC kent een logische opbouw, waardoor je kind bij het behalen van ieder diploma vaardiger en veiliger wordt. Niet alleen de zwemslagen staan centraal, maar het veilig en vrij bewegen in het water onder alle omstandigheden.

Zwem-ABC gehaald, en dan ...

Wie het ZwemABC heeft behaald, heeft het predikaat 'zwemveilig'. Maar na het Zwem-ABC kan de zwemvaardigheid nog verder vergroot worden met de 3 zwemvaardigheidsdiploma's en de 3 snorkel- en survivaldiploma's.